Møde med behandlingssted

Folketinget har lyttet: Fælles uddannelse for stof- og alkoholbehandlere er en realitet

Nyhed
Stof- og alkoholbehandlere kan fremover få en fælles uddannelse, som hjælper fagligheden og øger kvaliteten i både stof- og alkoholbehandlingen. Det er en tidlig men velvalgt julegave fra regeringen og partierne i Folketinget, mener Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

Regeringen og Folketingets partier har afsat 1,5 mio. kr. i 2022 til udvikling af en fælles rusmiddelbehandleruddannelse for stof- og alkoholbehandlere. Det står klart, efter der 18. november blev landet en aftale om fordeling af midler fra en reserve til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet i 2022-2025

- Det her er ekstremt vigtigt for stof- og alkoholbehandlingerne. De to faggruppers arbejde lapper ofte over hinanden. Derfor er det en sejr for behandlerne og en sejr for den faglighed og kvalitet, borgerne vil møde. En tidlig men velvalgt julegave fra regeringen og partierne i Folketinget, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund.

Alkohol- og stofafhængighed er alvorlige sygdomme, og mennesker står i deres livs krise med akut brug for kvalificeret hjælp. Sundhedsstyrelsen udgav i 2019 en rapport med et servicetjek af den offentligt finansieret alkoholbehandling. Og det stod ifølge rapporten skidt til med kvaliteten af alkoholbehandlingen i forhold til flere ting. Udover behov for et kompetenceløft, så viser undersøgelser, at det tager op til 11 år før folk med et overforbrug af alkohol kommer i behandling:

- Tusindvis af mennesker kommer i alkoholbehandling hvert år, og de skal kunne forvente en kvalificeret hjælp til en sygdom, som har alt for store konsekvenser for den enkelte og familien. En ny fælles behandleruddannelse var første skridt. De to næste vigtige skridt, det er at få indført bindende kvalitetsstandarder for alkoholbehandling, som kunne ske i sammenhæng med regeringens arbejde med en kvalitetsplan for de kommunale sundhedsydelser. Og så skal opsporingen blive endnu bedre, så vi får flere i behandling, siger Ida Fabricius Bruun.

Det vurderes, at 140.000 mennesker er afhængige af alkohol men kun omkring 17.000 er i behandling.

Udviklingen af den nye fælles rusmiddelbehandleruddannelse vil blive foretaget af en leverandør i samarbejde med Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen. Det skal sikre, at de nationale retningslinjer for sygdomsbehandling bliver understøttet og udbredt.

Alkohol & Samfund har i en periode presset på for at få udviklet en fælles rusmiddelbehandleruddannelse. Der var også så sent som i foråret et topmøde med debat om kvaliteten i alkoholbehandlingen, hvor de deltagende politikere også viste forståelse.