Fælles alkoholkodeks har nedsat alkoholforbruget på halvdelen af gymnasierne

De fælles alkoholkodeks for gymnasierne har nedsat alkoholforbruget på halvdelen af gymnasierne. Lidt over halvdelen oplever dog stadig problemer med fuldskab til gymnasiefesterne. Det viser en ny undersøgelse af de fælles gymnasiekodeks fra Alkohol & Samfund.

Siden 2013 har 33 gymnasier indført såkaldte fælles kodekser for alkohol på tværs af gymnasier i regionen eller området.  Kodeksernes indhold er forskelligt og aftalt gymnasierne imellem, men fælles for dem er, at de opstiller fælles, aftalte regler for elevernes brug af alkohol ved sociale begivenheder på skolerne.

I rapporten ’Gymnasiers erfaringer med fælleskodeks’ undersøger Alkohol & Samfund, hvordan de fælles kodeks har virket. Undersøgelsen er en kvalitativ interviewundersøgelse af rektorer fra 12 STX-gymnasier landet over, som repræsenterer Hovedstadens fælleskodeks, Fyns fælleskodeks, Ringkøbingområdets fælleskodeks og Aalborgs fælleskodeks. 

Rektorerne er i undersøgelsen både blevet spurgt til deres grundlag for at indføre fælleskodeks, deres oplevelser af effekten, og andre tiltag, de har indført på skolen, som ikke er beskrevet i fælleskodeks. Sidstnævnte er i rapporten samlet til et inspirationskatalog, så gymnasierne kan trække på hinandens erfaringer.

Rapportens konklusioner
  • Halvdelen af gymnasierne (seks ud af tolv) oplever, at kodeks har nedsat alkoholforbruget og reduceret fuldskab ved indgang. Fire gymnasier mener, at fælleskodeks ikke har nedsat forbruget. To gymnasier svarer ved ikke.
  • Syv gymnasier oplever stadig problemer med alkohol eller at eleverne drikker meget i forbindelse med festerne.

  • Problemet med fuldskab til festerne stammer ifølge syv gymnasier fra de forfester eleverne selv afholder.
  • 10 af gymnasierne håndterer introfester, så de ikke længere kommer ud af kontrol.
  • Cafeer udgør ikke et stort problem i forhold til fuldskab. På 11 gymnasier er der sat rammer omkring cafeerne, der modvirker, at eleverne drikker for meget. Hertil kommer, at eleverne generelt har accepteret strammere regler omkring alkohol til cafeer.
  • Seks gymnasier nævner, at fælleskodeks har nedsat alkoholforbruget på studieture.
  • Gymnasierne er gode til at opfinde metoder, der kan håndtere situationer med alkohol. Metoder, der rækker ud over kodeks, bliver brugt på alle 12 gymnasier. De bruges i forbindelse med cafeer og introfester. Herudover bruger ni gymnasier ekstra metoder til festerne.
  • Overordnet udvikler og bruger skolerne mange gode metoder. Der kan være en opgave i at formidle og udbrede disse metoder mellem gymnasierne.
  • Elevinddragelse er ikke mulig i egentlig forstand, da beslutningen om at indføre fælleskodeks og hvad det skal indeholde, ligger hos ledelsen. Fire gymnasier har orienteret eleverne, to gymnasier har ”hørt” eleverne, fem andre har haft en dialog med dem om kodeks.
  • Forældreinddragelse er ikke en del af kodeks, men forældreinformation er det. 11 gymnasier er opsøgende og direkte i forhold til at give forældrene information om hvilke regler, der gælder for fester. Der er plads til udvikling i forhold til at inddrage en vigtig spiller som forældrene i at forebygge de unges alkoholforbrug.

 

"Det er ikke drukfester, vi ønsker."
aogs undersøgelse af fælles kodeks på gymnasier
Dato for udgivelse
Kategori
Egne udgivelser