Lederne har en nøglerolle i at skabe sammenhæng i forebyggelsesarbejdet

Sundhedsstyrelsens folder ridser kort og klart op, hvordan lederne på sygehuset sikrer samarbejdet på tværs af kommune, almen praksis og sygehuset.

Det danske velfærdssystem, der skal hjælpe borgerne med de bedste forudsætninger for et godt og sundt liv, er et stort maskineri med mange tandhjul. For at sikre borgeren gode overgange mellem almen praksis, sygehus og kommunerne, sætter Sundhedsstyrelsen fokus på ledernes rolle i guiden ”Forebyggelse på sygehus – til lederne på sygehuset” og pjecen ”Kort om forebyggelse”.  Materialerne er kortfattede, og indeholder vigtige budskaber om forebyggelse til brug for sygehusledelsen.

Lederne har nemlig en nøglerolle i forebyggelsen. Det har de fordi, de kan understøtte de tværsektorielle overgange samt sikre samarbejdet med kommunen, der udfører størstedelen af forebyggelsesarbejdet i Danmark.

Hvad skal lederne gøre?

Kort sagt har sygehusets ledelse to vigtige opgaver vedrørende forebyggelse:

  1. Skabe dialog mellem sygehuset og kommunen, så der kun er en indgang til systemet
  2. Sikre den tværsektorielle forebyggelse er forankret på alle niveauer på sygehuset, herunder i en formuleret politik, i valg af it-systemer og i personalets kompetencer.

Lederne sidder således med opgaven at sikre, at personalet har de rette ressourcer, og at der er skabt de rigtige kontakter til de andre sektorer. Her tænkes især på de kommunale forebyggelsesteams, der kan være bygget op på forskellig vis – så borgerne nemt og enkelt kan få den forebyggelse, der gavner deres hverdag og øvrige hospitalsbehandling. For eksempel fremhæver Sundhedsstyrelsen, at det er vigtigt, at borgerne kun skal henvende sig ét sted i kommunen, og ikke bliver kastet frem og tilbage mellem forskellige sagsbehandlere. Ved at skabe dialog med kommunen, kan sygehuslederen sikre, at borgere får den rigtige indgang til den kommunale forebyggelse.

Forebyggelse gavner borgere og sundhedsvæsnet

Guiden hjælper ledere på sygehuset til at forstå, hvorfor forebyggelse er vigtig for patienternes helbred, men også for sygehuset. Der er nemlig færre problemer og kortere indlæggelsestid blandt de patienter, der inden deres operation har holdt en pause fra alkohol og tobak. Samtidig viser et dansk studie, at udgifterne per patient kan blive 12.000 kroner mindre, når patienterne får et forebyggelsesforløb før operationen. Der er altså penge at spare, når forebyggelse prioriteters af lederne på sygehuset.

Forebyggelse på sygehus - Til lederne på sygehuset
Rigshospitalet
Dato for udgivelse
Kategori
Voksne Redskaber