alkoholbehandling kontakt

Alkolinjen henviser mere end hver anden til rusmiddelcenter

Nyhed
Mere end hver anden med et alkoholproblem eller deres pårørende, som kontakter Alkolinjen, får rådgivning til at søge hjælp hos et rusmiddelcenter. Nogle har også brug for at søge hjælp hos egen læge, og så stiger andelen som henvises til hjælp-til-selvhjælp. Det viser data for 2022.

I 2022 steg andelen af borgere, som får henvisning til rusmiddelcenter, efter de har talt med rådgiverne på Alkolinjen. Der er tale om en lille stigning på 2 procentpoint for både drikkende og pårørende, så antallet nu er henholdsvis 60 og 52 procent. Det viser en opgørelse af data Alkolinjens rådgivning.

7 procent af drikkende og 6 procent af pårørende bliver henvist til at kontakte egen læge, mens andelen som henvises til selvhjælp stiger, såsom at bruge Alkolinjens hjemmeside og AlkoLog.

- Vi fortsætter med at være en let tilgængelig brobygger til kommunal og privat alkoholbehandling i Danmark. 2022 adskiller sig en smule ved, at vi så et lille fald i antallet af opkald og svarede til gengæld langt flere chatbeskeder. Og så øgede vi markedsføringen af selvhjælp såsom at tage alkoholtesten på hjemmesiden og downloade AlkoLog, siger Bjarne Stenger Elholm, leder, Alkolinjen.

Ensomhed fylder allermest

Som andre år fylder ensomhed allermest hos dem, der henvender sig med et alkoholproblem, men der bliver også talt om skilsmissen, alvorlig sygdom og arbejdsløshed, viser Alkolinjens registrering.

Alkolinjen har i de seneste år øget antallet af tilbud med hjælp-til-selvhjælp og dermed også øget markedsføringen af dem. Det har resulteret i 130.077 gennemførte alkoholtests på hjemmesiden i 2022 - en stigning på 25 procent i forhold til året før. Godt halvdelen af alkoholtesten for voksne (25 år og opefter) viste et storforbrug og dermed øget risiko for at få sygdomme og udvikle afhængighed.

I marts 2022 lancerede Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen et hjemmesideunivers målrettet unge. På hjemmesiden lancerede AlkolinjenUng en test målrettet unge mellem 15 og 24 år. Ungetesten har været flittigt brugt. I løbet af ti måneder i 2022 blev ungetesten gennemført 35.000 gange, mens voksentesten blev gennemført 20.000 gange af unge i 2021.

FAKTA: Alkolinjen 2020-2022

Alkohol & Samfund har samlet data for Alkolinjen 2020-2022 bl.a. vedrørende mennesker med alkoholproblemer  og deres pårørende.

Hent oversigt over data for Alkolinjen 2020-2022.

- Vi ser generelt en tydelig stigning i danskere, som søger viden om deres alkoholforbrug, risici for skader og søger råd til at skære ned på antallet af genstande. Det gælder også de kommende generationer. Nogen bliver bekræftet i, at de har et okay forbrug, men der er også mange, viser tallene, som med god grund kan følge op og få råd og vejledning, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Alkolinjens rådgivere besvarede i 2022 4.000 henvendelser fra danskere på enten telefon, chat eller i brevkassen. Cirka halvdelen af henvendelserne kommer fra pårørende, som søger hjælp til, hvad de skal stille op med nærtståendes alkoholproblem. Men rådgiverne taler også med forældre til teenagere, arbejdspladser og fagprofessionelle.

App’en AlkoLog, som Alkolinjen lancerede i midten af 2021 i samarbejde med TrygFonden, har været brugt af godt 13.000 danskere indtil nu. Alene i 2022 hentede 8.181 danskere app’en til deres mobil eller iPad.