Paneldebat

Dit postnummer bestemmer stadig din alkoholbehandling

Nyhed
Sundhedsstyrelsens servicetjek af kommunale alkoholbehandlinger viser, at kvaliteten stadig er svingende i landets kommunale alkoholbehandlinger. Både Sundhedsstyrelsen, KL og Alkohol & Samfund anbefaler derfor, at kommunerne får bindende kvalitetsstandarder til alkoholbehandlingen.

Indholdet af alkoholbehandlingen er stadigt meget forskelligt afhængigt af, hvilken kommune en borger søger hjælp i. Det fastslår Sundhedsstyrelsen i et netop udkommet servicetjek af den kommunale alkoholbehandling i Danmark. Selvom Servicetjekket viser, at der generelt er sket en positiv udvikling i kvaliteten, konkluderer Sundhedsstyrelsen, at der er behov for at løfte og ensarte kvaliteten i alkoholbehandlingen.

På den baggrund slår Sundhedsstyrelsen fast, at der er behov for forpligtende, nationale kvalitetsstandarder, der gælder for både offentlige og private alkoholbehandlingssteder.

Og det hilser bestyrelsesformand i Alkohol & Samfund, Anette Søgaard Nielsen, velkommen.

‒ Vi har længe bedt om at få nationale, bindende kvalitetsstandarder for alkoholbehandlingen, men sidst Folketinget diskuterede det, ville de gerne have dokumentation for at det var nødvendigt. Den har de nu, så vi håber, at arbejdet kan komme i gang, siger hun og understreger, at kvalitetsstandarder er afgørende for at sikre en god alkoholbehandling til de omtrent 140.000 alkoholafhængige danskere og deres familier.

Dit postnummer bestemmer din behandling
Nyhed
Alkoholbehandlingen er præget af ulighed, viser ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund. Udsving i tilbud og kvalitet, få kvalificerede behandlere og dårlig sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen er blandt hovedkonklusionerne

Kvalitetsstandarder for alkoholbehandling er nødvendige

Ifølge Sundhedsstyrelsens servicetjek kan nationale kvalitetsstandarder være en ramme, der er med til at strukturere og systematisere tilsynsarbejdet, samt tydeliggøre, hvilke kvalitetsparametre kommunerne skal leve op til for at kunne tilbyde alkoholbehandling i Danmark - offentligt finansieret eller ej.

‒ I dag er det op til gode viljer og skiftende kommunalbestyrelsers prioritering, at få en god alkoholbehandling – og som Sundhedsstyrelsens servicetjek viser, så betyder det, at det bliver ens postnummer, der bestemmer, hvilken alkoholbehandling, man får. I Alkohol & samfund mener vi, at forpligtende kvalitetsstandarder vil øge patientsikkerheden og sikre gennemsigtighed i tilbuddene for de borgere, der har brug for behandling og sikre, at behandlingsstederne får de rammer, de har brug for, siger Anette Søgaard Nielsen. 

Kvalitetsstandarder for alkoholbehandling kræver ressourcer

Kommunernes Landsforening bakker også op om nationale kvalitetsstandarder, fastslog kontorchef i KL’s socialpolitiske kontor, Janet Samuel, i en debat på Den Nationale Alkoholkonference:  

‒ Vi skal sætte barren højt – men der skal følge ressourcer med. Det kræver investering, hvis vi vil løfte området. Som det er i dag, er det afgørende for kommunerne, at de får ekstra ressourcer til at leve op til kvalitetsstandarder, for hvis ikke, så skal de tage ressourcer til at løfte alkoholbehandlingen fra for eksempel skoler og daginstitutioner, sagde hun. 

Retningslinjer for alkoholbehandling skal gøres til krav

I Sundhedsstyrelsens servicetjek er der ikke bud på, hvad kvalitetsstandarderne konkret skal indeholde – men Alkohol & Samfund vil gerne give et bud på, hvor arbejdsgruppen skal kigge hen. 

‒ Vi har både Sundhedsstyrelsens Nationale Kliniske Retningslinje for alkoholbehandling og Sundhedsstyrelsens rådgivningsmateriale, ligesom der er gode eksempler på kvalitetsstandarder i både England og Norge. Det ville være helt oplagt at bruge dem som udgangspunkt. Dem kender alle 98 kommuner godt, men som servicetjekket viser, er det ikke alle kommuner, der har ressourcer eller kompetencer til at leve op til dem. Det tror vi, de ville få, hvis Sundhedsministeriet ville gøre de nuværende retningslinjer til krav – og give kommunerne ressourcer til at leve op til dem, siger Anette Søgaard Nielsen.

FAKTA: Om Sundhedsstyrelsen servicetjek af alkoholbehandlingen
  • Servicetjekket er udført af konsulentvirksomhederne COWI/DECIDE, på baggrund af en bestilling fra den tidligere regering. Det er gennemført som en afdækning af kvaliteten i den offentligt finansierede alkoholbehandling.
  • Afdækningen bygger på en spørgeskemaundersøgelse og interviews med alkoholbehandlingssteder, og der er undervejs afholdt to dialogmøder med interessenter på alkoholbehandlingsområdet. Patienter og pårørende er ikke blevet interviewet i forbindelse med afdækningen, og afdækningsrapporten belyser dermed alene de offentligt finansierede behandlingssteders egne bud på kvaliteten i alkoholbehandlingen.
  • I tillæg til COWI/DECIDE’s afdækningsrapport har Sundhedsstyrelsen belyst en række forhold og udfordringer, som også vurderes at være afgørende for en samlet vurdering af kvaliteten i den offentligt finansierede alkoholbehandling.
  • Derudover har Sundhedsstyrelsen udarbejdet et nøgletalskatalog, der beskrivelser data for alkoholforbrug og –behandling.
    Kilde: Sundhedsstyrelsen

 LÆS OGSÅ

Alkoholbehandler
Politikoplæg
Den kommende aftale om en sundhedsreform kan ligestille de 140.000 alkoholafhængige med andre patienter, hvis en alkoholbehandlingspakke kommer med i aftalen.