Færre leverskader og mindre alkoholforbrug

Nyhed
Nyt forskningsresultat viser faldende antal alkoholrelaterede leverskader, og i samme periode er alkoholforbruget faldet. Men vi drikker stadig for meget, og det har fortsat konsekvenser, siger Alkolinjens leder.
Drikkende kvinde

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Nye resultater fra forskere på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser et dalende antal leverskader over de seneste 25 år. I samme periode er danskernes alkoholforbrug faldet.

Det glæder Alkohol & Samfunds leder af Alkolinjen, Bjarne Stenger Elholm:

- Det er godt, at der opstår færre leverskader, og at vi drikker mindre i dag end for 10-20 år siden. Men der er fortsat mange danskere, som har et overforbrug af alkohol, og de negative konsekvenser er markante. Et overforbrug betyder flere følgesygdomme, og antallet af dødsfald på grund af alkoholforbruget er stadig alt for højt. Der er simpelthen alt for mange, der drikker for meget, siger han.

Opgørelser viser, at omkring 3.000 dødsfald i Danmark hvert år kan relateres til alkohol, enten som den primære eller medvirkende dødsårsag. Det svarer til 6 procent af alle dødsfald. To ud af tre alkoholrelaterede dødsfald sker blandt mænd. Alkohol er årsag til en lang række andre følgesygdomme udover leverskader.

Det er tidligere blevet vurderet, at 860.000 danskere drikker over Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse – 14/21 genstande om ugen for henholdsvis kvinder og mænd.

- Mange danskere vil faktisk gerne ændre deres alkoholforbrug, og mange vil gøre det selv. Derfor lancerer vi i første kvartal i år, i samarbejde med TrygFonden, en app, som man kan bruge til at få overblik over sit alkoholforbrug, og den giver tips til at sænke forbruget. Ellers er det en god idé for eksempel at søge hjælp på www.alkolinjen.dk, bruge chat eller ringe til Alkolinjen”, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Antallet af nydiagnosticerede tilfælde af alkoholrelateret leversygdom faldt fra 357 per million danskere i 2009 til 240 per million danskere i 2018. Forskerne forventer et yderligere fald i antallet af leverskader i fremtiden.

Fakta om leverskader
  • Alkoholisk leverskade skyldes giftige virkninger af alkohol
  • Den hyppigste skade på leveren er fedtophobning. I mere sjældne tilfælde udvikles skrumpelever
  • Fedtlever svinder, hvis man holder op med at drikke alkohol eller nedsætter sit forbrug
  • Skrumpelever er derimod en alvorlig kronisk sygdom, som dog kan bedres betydeligt hvis man holder op med at drikke alkohol
  • Behandlingen er først og fremmest at man holder op med at drikke alkohol

Læs mere om risiko for leverskader på sundhed.dk

Skader på kroppen ved druk
Nyhed
Det er ikke uden konsekvenser, når man drikker flere dage i træk. Vi har talt med læge og leverforsker Maja Thiele om, hvad en uges studenter- eller Roskildedruk gør ved din krop.
Emne