Unge og alkohol

Inspiration til forældreaftaler - Lav en gameplan

For at udskyde din teenagers alkoholdebut er det en god idé at lave fælles aftaler for alkohol på forældremøder i 7. klasse. Få inspiration til en forældreaftale og flere grunde til, at det netop er en god idé.
Alkohol øger risikoen for ...

Med alkohol i blodet har unges endnu ikke udviklede hjerner svært ved at risikovurdere. Det øger risikoen for bl.a.:

  • ulykker
  • uønsket sex
  • vold
  • konflikter
  • nedsat indlæringsevne

Sundhedsstyrelsen anbefaler at unge under 18 år ikke drikker alkohol. Alligevel har over halvdelen af danske unge drukket alkohol, når de er fyldt 14 år. Jo tidligere man begynder at drikke alkohol, desto højere er risikoen for at udvikle et stort alkoholforbrug senere i livet, som øger risikoen for kræft og andre alvorlige sygdomme.

Derfor anbefaler Alkohol & Samfund, at I, som forældre, i samarbejde med hinanden på forældremøder laver aftaler om regler for fester og alkohol, når jeres børn starter i 7. klasse, da det kan være en fordel at tage snakken inden alkoholdebuten indtræder. Det er dog aldrig for sent at tage emnet op.

Del forældrematerialet på aula

 

Ved at skabe rammer for de unges festkultur og en god dialog herom, kan I som forældre i samarbejde med skolerne og jeres børn skabe fælles normer og regler for alkohol. Hvis ens venner drikker alkohol, er der en større risiko for, at man også selv gør det. En fælles alkoholaftale i klassen vil kunne mindske risikoen for gruppepres og dermed potentielt udskyde de unges alkoholdebut og forhindre, at de udvikler et for stort alkoholforbrug.

Undersøgelser har vist, at de fleste danske unge tror, at deres jævnaldrende drikker mere, end de egentlig gør. Derfor vil nogen forsøge at efterligne, hvad, de selv tror, er socialt acceptabelt. Derved opstår der flertalsmisforståelser. En fælles alkoholaftale er et stærkt signal om, hvilken alkoholkultur man ønsker i klassen.

Hvad er flertals-misforståelser?

Når man tror, de fleste mener eller gør bestemte ting fx drikker eller ryger, men i virkeligheden er det kun de færreste, der mener eller gør det

Lav aftaler i fællesskab med jeres børn

Til forældremøder i 7. klasse er det en god idé, at I forældre, i samarbejde med lærerne eller SSP og skaber en fælles diskussion af, hvilke konsekvenser der er ved alkohol.

I 8. og 9. klasse er det vigtigt at fortsætte med at støtte hinanden i, at forældreaftaler bliver overholdt for at undgå drikkepres i klasserne, og så I kan afslå argumenter som ”alle andre må godt”.

Da udskolingens elever ofte har venskaber på tværs af årgangen, kan det være en god idé, at forældreaftalerne stemmer overens med parallelklasserne eller på tværs af vennegruppen.

Find en kontakt på jeres lokale SSP-konsulent her, hvis I vil have hjælp til forældremødet og alkoholaftaler:
https://www.ssp-samraadet.dk/forening/kredse/

For mere inspiration til forældreaftaler og forældremøder om alkohol og for tilhørende materiale, se mere på Kræftens Bekæmpelse side: https://www.alkoholdning.dk/materialer/

Eksempel på en forældreaftale
  1. Klassens elever drikker ikke alkohol
  2. Der serveres og medbringes ikke alkohol til private klassefester
  3. Ved private klassefester er der altid forældre eller andre voksne til stede
  4. Ved arrangementer på skolen, hvor eleverne er med, drikker forældre og lærere ikke alkohol
  5. Hvis man som forælder ser eller hører om elever i klassen, som ikke lever op til denne aftale, kontakter man deres forældre
  6. Vores alkoholaftale tages op igen hvert år

 

Kilder:

  • Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Inspirationsmateriale til forældremøder. Hentet 16. august 2023 fra https://www.alkoholdning.dk/materialer/
  • Rasmussen, M., Kierkegaard, L., Rosenwein, S. V., Holstein, B. E., Damsgaard, M. T. & Due, P. (2019). Skolebørnsundersøgelsen 2018. København: Statens Institut for Folkesundhed, SDU.