voksne og børn

Tal med dit barn om alkohol

Kun hver tredje teenager har aftaler om alkohol med deres forældre. Vi ved dog, at unge drikker mindre, når de har alkoholaftaler med deres forældre. Få gode råd til at snakke om alkohol med dit barn.

Hos Alkohol & Samfund oplever vi, at forældre ofte er i tvivl om, hvornår og hvordan de skal tale med deres børn om alkohol. Men unge lytter mere til deres forældre, end man lige tror. Blandt unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, overholder 3 ud af 4 altid eller for det meste aftalerne. Derfor er det vigtigt, at du som forælder tager stilling og taler med dit barn om alkohol.

Alkoholvaner grundlægges i ungdommen. Det vil sige, at jo tidligere man som ung drikker alkohol og jo større forbrug, desto større er risikoen for, at man som voksen får problemer med alkohol. Derfor er det særligt vigtigt, at du taler med dit barn om alkohol og fester inden deres alkoholdebut.

For mere information og gode råd til at starte samtalen med din teenager om alkohol, se https://www.alkoholdning.dk/

Gode råd til at tale med dit barn om alkohol

1. Tag stilling
Hvad vil du gerne have ud af snakken, og hvad er din holdning til dit barns forhold til alkohol? Hvornår må dit barn drikke alkohol og hvor meget? Er du i tvivl om, hvad din holdning er til dit barns alkoholforbrug? Tag aftaletesten eller orienter dig i Sundhedsstyrelsens anbefalinger

2. Tal sammen 
Det er en god idé at have en løbende dialog med dit barn om alkoholforbrug og fester. Spørg ind til din teenagers forhold til alkohol, hvilken betydning alkohol har i den unges sociale kreds og fortæl dem, at det er okay at sige fra over for gruppepres. Lyt og giv dit barn tid til at svare, og spørg, hvad deres forventninger og ønsker er til jeres alkoholaftale og hjemkomsttider. Jo tydeligere dine holdninger og forventninger er, jo lettere er det for den unge at navigere i.

3. Lav aftaler
Lav realistiske og klare aftaler i samarbejde med dit barn og følg op på jeres aftaler løbende, så I kan diskutere, hvad der fungerer og ikke fungerer. Det kan være en god idé at tilbyde dit barn hjemtransport efter en fest eller en bytur, hvor du også har mulighed for at få indblik i vennegruppens alkoholforbrug. Gør din teenager opmærksom på, at du støtter ærlighed, og at de altid kan kontakte dig, hvis de har brug for hjælp – også når de har brudt regler eller jeres aftale.

 

Hos Alkolinjen UNG kan din teenager finde gode råd til at drikke mindre til fester, høre podcasts om alkoholkultur eller tage alkoholtesten, for at finde ud af, om de drikker for meget. Hos Alkolinjen UNG kan unge mellem 15-24 år også ringe, skrive eller chatte anonymt og gratis, hvis de selv, eller en de kender, drikker for meget alkohol.

 

Kilder: