Hvid Januar

1 ud af 10 kvitter alkohol i januar

Nyhed
Hver tiende vil ifølge en ny undersøgelse holde ’Hvid Januar’ – en måned uden alkohol. Det viser, at danskerne er optaget af at kontrollere deres alkoholforbrug og blive mere bevidste om de gavnlige effekter af at drikke mindre - fx bedre søvn og vægttab, mener leder af Alkolinjen, Bjarne Stenger Elholm.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

Hver tiende vil droppe alkohol i en hel måned og holde ’Hvid Januar’. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter på vegne af Alkohol & Samfund:

- Det er dejligt og lidt overraskende, at hver tiende vil fejre det nye år med en måned uden alkohol. Tidligere undersøgelse har vist, at hver fjerde dansker, der drikker mere end ti genstande om ugen, gerne vil sænke sit alkoholforbrug. Så en pause med alkohol – ligegyldig om den er kort eller lang - udfordrer dine vaner og gør dig bevidst om, hvor meget du plejer at drikke. En pause giver dig mulighed for at mærke, hvordan du kan være sammen med dine venner uden at drikke alkohol, og du opdager også alle de positive gevinster, der er ved at sænke alkoholforbruget, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Dem der stopper med at drikke oplever, at de især sover bedre, de taber sig, fordi alkohol indeholder en del kalorier, og så sparer de penge, afhængigt af omfanget af ens forbrug. Men de mærker også færre af de negative konsekvenser såsom fysiske og moralske tømmermænd, opkast, blackouts og ulykker.

mocktail
Hvad er Hvid Januar, og hvorfor skal du lade være med at drikke alkohol i en måned? Læs mere om fordelene ved at holde Hvid Januar og få gode råd til at komme igennem måneden.

Bjarne Stenger Elholm peger på, at der findes løsninger, der kan hjælpe til at tage stilling til sit alkoholforbrug, både i januar og resten af året:

- For dem, der gerne vil lære deres forbrug bedre at kende eller blot vil sænke det, findes der flere løsninger. Du kan ringe anonymt og gratis til Alkolinjen 80 200 500 og få hjælp af rådgiverne. Det er også gratis og anonymt at hente app’en AlkoLog, som hjælper til at skabe et overblik over ens alkoholforbrug og giver gode råd til at skære ned på alkoholforbruget.

Ifølge Voxmeters undersøgelse har knap 20 procent på et eller andet tidspunkt forsøgt at holde en alkoholfri måned a la ’Hvid Januar’.

mocktail
Hvad er Hvid Januar, og hvorfor skal du lade være med at drikke alkohol i en måned? Læs mere om fordelene ved at holde Hvid Januar og få gode råd til at komme igennem måneden.
Fakta: Voxmeter-undersøgelse

Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra den 20.-28. november 2023 og der er indsamlet data fra i alt 1.000 respondenter.

Har du planer om at holde Hvid Januar i 2024?

  • Ja: 10,5%
  • Nej: 71,9%
  • Ikke relevant da jeg ikke drikker alkohol: 17,6%

Har du nogensinde taget et aktivt valg om at holde en alkoholfri periode på en måned eller derover som i stil med hvid januar?

  • Ja: 19,5%
  • Nej: 63,5%
  • Ikke relevant da jeg ikke drikker alkohol: 17,1%
Fakta: Danskernes alkoholforbrug
  • Næsten 1 ud af 4, som drikker mere end 10 genstande om ugen, ønsker at sænke sit alkoholforbrug (23,3 procent)
  • 15,7 procent af danskerne drikker mere end 10 genstande om ugen, og 9,1 procent drikker ugentligt mere end fire genstande på samme dag.
  • 14,6 procent af danskerne har ikke drukket alkohol de seneste 12 måneder, ifølge Sundhedsprofilen 2021, dog med det forbehold, at undersøgelsen blev foretaget under covid-pandemien. I 2017 var andelen 12,8 procent.
  • Kilde: Sundhedsprofilen 2021
  • Se flere fakta