alkolinjen holder påskeåben

Alkolinjen hjælper familier med bekymringer om drikketrang og tilbagefald i påsken

Nyhed
Kombinationen af påskebryg, snaps og mere tid med familien giver konflikter i hjem, hvor alkohol fylder for meget, i påskeferien. Derfor er Alkolinjens rådgivere klar til at hjælpe mandag til fredag i påsken og 2. påskedag på telefon 80 200 500 og chat.

Bekymringer om alkoholproblemer fylder for mange danskere. 37,5 procent tænker, at nogen i deres nærmeste familie eller omgangskreds drikker for meget, viser Voxmeter-undersøgelse fra Alkohol & Samfund i 2023.

Alkolinjen får henvendelser både fra mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende, som har brug for rådgivning i påsken, fordi alkohol overskygger, hvad der skulle have været kvalitetstid og hygge med familien.

- Fælles for dem er, at alkoholen giver anledning til ubehagelige situationer derhjemme. Vi hører fra pårørende om deres bekymringer op til påskefrokoster og familiesammenkomster. Og så er der mennesker med alkoholproblemer, som måske på baggrund af en samtale med deres nærmeste eller efter en episode, rækker ud efter hjælpen, siger leder af Alkolinjen, Bjarne Stenger Elholm.

Det kan også være drikketrang eller tilbagefald, som fylder i påskedagene for mennesker, som førhen har haft et alkoholproblem. Men i helligdagene kan hjælpen være svær at få, fordi mange rusmiddelcentre holder lukket. 

Alkolinjens åbningstider i påsken 2024

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller chat med en rådgiver. Der er åbent i alle hverdage, også i helligdage:

  • Skærtorsdag 28. marts: 11-17
  • Langfredag 29. marts: 11-17
  • 2. Påskedag 1. april: 9-17
     

Du kan også skrive til Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt. Der kommer svar fra en rådgiver i løbet af fire hverdage.

- Derfor er det vigtigt at vide, at man kan kontakte Alkolinjen 80 200 500 gratis og anonymt. Vores professionelle rådgivere kan hjælpe med drikketrang, abstinenser og tilbagefald, og hvad man kan gøre, indtil ens rusmiddelcenter har åbent igen. Derudover kan pårørende få støtte og gode råd til, hvad de kan gøre for at passe på sig selv og deres nærmeste, siger Bjarne Stenger Elholm.

Alkoholproblemer kan vokse i helligdagene

Når alkohol fylder til højtider som påsken, risikerer mennesker, som i forvejen har problemer med alkohol, at drikke mere end ellers.

-  Helligdagene er et tidspunkt, hvor det er lettere at skjule, hvor meget man drikker, fordi andre i selskabet også drikker meget. Til gengæld kan konflikter og sammenstød også vokse sig større i takt med alkoholindtaget. Og det er ofte på den baggrund, at Alkolinjen kommer ind i billedet, også ofte efter påsken. Her kan vi henvise til behandlingssteder, når der er behov for det, siger Bjarne Stenger Elholm, og forsætter:

- Det er vigtigt at handle på sin bekymring om alkohol. Udover gratis og anonym telefon- og chatrådgivning, kan et allerførste skridt også være at tage en alkoholtest eller downloade AlkoLog app til at få et overblik over sit forbrug af alkohol.

Relationer lider overlast

1 ud af 5 har oplevet, at alkohol har ført til konflikter i deres nære relationer, viser Voxmeter-undersøgelsen fra 2023. Til påsken kommer det især til udtryk hos pårørende, der går med bekymringer inden familiearrangementer.

- Dem, vi taler med på Alkolinjen, går med frygt for, hvad der kommer til at ske. De overvejer måske endda ikke at invitere personen, som de ved har et alkoholproblem. Nogle spørger ind til, hvad de kan gøre og servere, uden der opstår konflikter. Her giver vi rådgivning, så relationen ikke går helt i stykker, siger Bjarne Stenger Elholm.

Nogle pårørende har aldrig talt med deres nærmeste om alkohol før, mens andre har prøvet at tage samtalen mange gange. Uanset situationen, kan Alkolinjens rådgivere hjælpe med, hvad de kan gøre.

Om Alkolinjen
  • Alkohol & Samfund driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
  • Alkolinjen giver gratis og anonym rådgivning til mennesker, der drikker for meget eller er pårørende til en, der drikker. Du kan få rådgivning ved at ringe 80 200 500, chatte på alkolinjen.dk, skrive til brevkassen eller send SMS 'ALKOHOL' til 1231 for at blive ringet op af en rådgiver fra Alkolinjen.
  • Rådgivningen har åbent alle hverdage: mandag 9-17 og tirsdag-fredag 11-17. I påsken holder Alkolinjen også åben skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag.
  • Alkolinjen er akkrediteret af RådgivningsDanmark, og rådgivningen har siden 2016 haft 22.600 henvendelser.
  • Mennesker som har et overforbrug af alkohol, men ikke afhængighed, kan hjælpe sig selv ved at bruge app’en AlkoLog. App’en er gratis og blevet til i samarbejde med TrygFonden og indtil videre haft over 26.000 downloads.