Udvidet åbning i jul + nyt til pårørende

Flere pårørende ringer til Alkolinjen i julen: Ønsker en aften uden konflikter

Nyhed
Alkolinjen har travlt med at rådgive op til jul. Særligt pårørende ringer, fordi for meget alkohol giver bekymringer om juleaften og julefrokoster med familien. Alkolinjen 80 200 500 holder derfor åbent 1. og 2. juledag og resten af ugens hverdage frem mod nytår, så familier kan ringe og få hjælp til en mindre konfliktfyldt jul.

Det er ikke alle, der tæller ned til juleaften. På Alkolinjen taler rådgiverne hver dag med pårørende, som går med bekymringer for julen, fordi alkohol fylder for meget derhjemme eller til arrangementer. Det kan give konflikter og ubehagelige oplevelser i familien. 

I december sidste år var 57 procent af henvendelserne til Alkolinjen fra pårørende, som søgte gratis og anonym rådgivning. Normalt er fordelingen ligelig mellem personer med alkoholproblemer og pårørende. 

Alkolinjens åbningstider i mellem jul og nytår

24. december: Lukket 
25. december: 9-17 
26. december: 11-17 
27. december 11-17 
28. december: 11-17 
29. december: 11-17 
30. december: Lukket 
31. december: Lukket 
1. januar: 9-17 

I åbningstiden sidder rådgivere klar på telefon 80 200 500 og chat til at hjælpe mennesker med alkoholproblemer og pårørende. 

Et af de mennesker, som har oplevet, hvordan alkohol kan overskygge julehyggen, er 45-årige Kristine Malm Larsen. Hun voksede op med en far, der drak for meget, og derfor glædede hun sig ikke til juleaften: 

- I julen blev der altid drukket mere, det var især snaps og stærkere alkohol. Så jeg har faktisk hadet julen lige siden barndommen. Hvert år håbede jeg, at min far ville ændre vaner, så det kunne blive en hyggelig tid, men jeg blev skuffet gang på gang, siger hun.   

Alkohol splitter familier i julen 

På Alkolinjen ringer pårørende ofte om dårlige minder om julen, som gør dem bekymret, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen: 

- De frygter, hvad der kommer til at ske, når deres forælder, bedsteforælder eller et andet familiemedlem drikker for meget juleaften eller ved julefrokoster. Det er den uforudsigelighed, som gør, at det føles utrygt for pårørende at være i relationen - både som barn og voksen, siger han. 

Af hensyn til børnene, vælger flere forældre ikke at holde jul med dét familiemedlem, som drikker for meget. 

- Vi ser eksempler på, at alkohol splitter familier. Nogle holder ikke jul sammen længere eller har helt brudt kontakten. Det kan være en af de yderste konsekvenser af de konflikter, som opstår i familier med alkoholproblemer. På Alkolinjen rådgiver vi, så flere kan få hjælp, inden det kommer dertil, hvor der ikke er nogen anden udvej end at bryde kontakten, siger Bjarne Stenger Elholm. 

For Kristine Malm Larsen var det en lettelse, da hun for tyve år siden ringede til en rådgivningslinje og fik hjælp til at håndtere relationen til sin far. 

- Jeg troede, at det eneste, jeg kunne gøre, var at stille min far et ultimatum. Men jeg ville gerne stadig have ham i mit liv. Så jeg følte mig virkelig lettet, da rådgiveren sagde, at det ikke var så sort-hvidt, og at jeg i stedet kunne sætte nogle præmisser for, hvordan jeg gerne ville være sammen med ham. Jeg endte med at lave en aftale med ham om, at jeg kun ville se ham, når han ikke drak, siger hun. 

Åben dialog og aftaler forebygger konflikter 

Rådgivere på Alkolinjen lytter og giver gode råd til, hvad man helt konkret kan gøre, hvis man selv har et alkoholproblem eller er pårørende. 

Alkoholproblemer i familien og nære relationer
  • 16,1 procent har oplevet at miste kontakten med en i deres nærmeste familie eller omgangskreds på grund af alkohol – enten eget forbrug eller en andens forbrug. 
  • 37,5 procent tænker, at nogen i deres nærmeste familie eller omgangskreds drikker for meget. 
  • 44,6 procent er enig i, at det kan være svært at tale om alkoholproblemer i den nærmeste familie og omgangskreds. 
  • 32,4 procent har oplevet, at alkohol har ført til bekymringer i deres nære relationer. 
  • 20,9 procent har oplevet, at alkohol har ført til konflikter i deres nære relationer. 

Kilde: Befolkningsundersøgelse, Alkohol & Samfund, 2023 

- Vi rådgiver pårørende til, hvordan de kan starte samtalen med deres nærmeste, som drikker for meget. Det er vigtigt, at det ikke er et ultimatum, men i stedet en dialog, hvor den pårørende kommer med budskabet: “Jeg holder af dig, men jeg holder ikke af dig og alkohol sammen”.  

Det kan føre til, at man sammen kan lave nogle regler for alkohol i julen, siger Bjarne Stenger Elholm: 

- Det kan være, hvor meget alkohol, der må drikkes, eller om der overhovedet må drikkes alkohol juleaften og ved julefrokoster. Det er en forventningsafstemning, som gør, at aftenen føles mindre utryg for den pårørende, fordi man har talt om problemet på forhånd.