Anja Brix Winkler

Trods flertal blandt danskerne mangler borgerforslag opbakning

Nyhed
Forældre i Odder har skabt opmærksomhed om et borgerforslag til Folketinget, for de vil have politikerne til at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år. Politiker mener, at det er svært at hæve aldersgrænsen, fordi politikerne ligesom de fleste danskere har et uafklaret forhold til alkohol. Men forældrene giver ikke op.

Af Thomas Chemnitz, journalist, Alkohol & Samfund

I hvert fald de sidste 12 år har meningsmålinger vist et stort flertal for en aldersgrænse for salg af alkohol på 18 år i butikkerne. Men der er kun få partier i Folketinget, som har syntes, at det var en god idé.

En gruppe forældre i Odder har derfor stillet et borgerforslag, og det har fået opbakning fra blandt andet skuespiller Mia Lyhne og folketingskandidat og medlem af Gentofte kommunalbestyrelse, Marie Brixtofte (V).

Men knap to måneder før borgerforslaget udløber, mangler det mange underskrivere. Det skal have 50.000 underskrivere for at blive taget op i Folketinget, og lige nu har knap 9.000 skrevet under.

Kom til debat om alkoholforebyggelse blandt unge

Den 27. februar kl. 18.30-20.00.
PRESSEN, Vester Voldgade 33, København

I samarbejde med Politiken afholder Alkohol & Samfund en debat om alkoholforebyggelse blandt unge. Vi debatterer regeringens forebyggelsesplan med skuespiller Mia Lyhne og folketingskandidat og medlem af Gentofte kommunalbestyrelse Marie Brixtofte (V), der fortæller, hvorfor de mener, vi bør få indført en 18-årsaldersgrænse for alkohol. I debatten deltager også direktør i Alkohol & Samfund, Ida Fabricius Bruun, samt en række politiske sundhedsordførere.

Giver ikke op

Anja Brix Winkler bor i Odder og er forælder til to børn. Da hun sidste år hørte sundhedsminister Sophie Løhde på et pressemøde fortælle, hvorfor regeringen ikke ville foreslå en hævet aldersgrænse for salg af alkohol, så reagerede hun:

- Ministeren sagde, at vi skal huske på, at vi alle har været unge engang; dermed sagt at børn og unge bør fortsætte med at kunne købe alkohol. Så synes jeg, at vi har langt igen, når en hævet aldersgrænse ikke engang er med i regeringens udspil. Og det var medvirkende årsag til, at vi lavede et borgerforslag, siger Anja Brix Winkler.

Hun og andre forældre i Odder blev enige om at lave et borgerforslag om stop for salg af alkohol til unge under 18 år.

- Jeg håber stadigvæk, at Folketinget vil vedtage en 18-årsaldersgrænse. Hvis det bliver gennemført, vil vi nok stadig se 15-16-årige, der drikker alkohol men ikke længere 13-14-årige. Hvis de hæver aldersgrænsen, får vi skabt andre alkoholvaner hos unge. Forhåbentlig kan det skabe en bedre fremtid for vores børn og børnebørn, hvor familier kan blive sammen uden alkoholmisbrug, og børn og unge får en tryggere opvækst, siger Anja Brix Winkler.

Får opbakning fra Venstre-politiker

For Marie Brixtofte, medlem af Gentofte kommunalbestyrelse, er en bedre alkoholkultur en mærkesag. Også selvom hun går længere end Venstres officielle holdninger. Hun har også offentligt bakket op om borgerforslaget:

- Jeg er meget optaget af, at vi skal drukkulturen til livs og gøre op med den danske alkoholkultur. Halvdelen af unge fortæller, at de har oplevet at blive presset til at drikke. Vi skal lade unge få lov til at være unge. De skal ikke indtage gift i så tidlig en alder, siger Marie Brixtofte, som har 3 børn.

Hun mener, at Sundhedsstyrelsens anbefaling af, at unge under 18 år ikke bør drikke alkohol, er helt på sin plads – og faktisk burde hedde 20 år rent sundhedsfagligt - men udmeldingen har samtidig skabt et problem for forældre. For på den ene side bliver man advaret imod at lade unge drikke alkohol og på den anden side kan unge gå hen og købe alkohol i supermarkedet.

Marie Brixtofte mener, at der er to afgørende ting, der har betydning for modstanden blandt politikerne:

- Der er liberale kræfter, som misforstår frihedsbegrebet i forhold til alkohol. Der er jo indført aldersgrænse på 18 år for cigaretter, og det var med begrundelsen, at hjernen ikke er færdigudviklet, og du skal selv kunne vælge, men først som 18 år. Det samme mangler vi, at politikerne også indser i forhold til alkohol. Så kan det godt være, at yngre mennesker får lov at drikke alkohol, men så er det forældrene, der tager beslutningen og ikke butikkerne og de unge selv, hvor over halvdelen er gruppepressede.

- Den anden grund til politisk modstand, det er, at politikere – ligesom de fleste danskere - generelt har et uafklaret forhold til alkohol. De er uafklaret om eget forbrug, og det skyldes, at vi har en kultur, hvor vi omtaler alkohol som en selvfølgelighed. Når vi diskuterer unges alkoholforbrug, gør vi voksne det hen over et glas rødvin, siger Marie Brixtofte.

Hun arbejder fortsat videre for at bakke op om forslaget og håber, at hvis regeringen ikke foreslår en 18-årsaldersgrænse, så at de i det mindste giver regeringens plan maksimalt 1 år til at se, om planen flytter noget på unges forbrug – for ellers bør man hæve aldersgrænsen.

Odder rykker videre

For Anja Brix Winkler og de andre forældre i Odder var borgerforslaget også en farbar vej til at sætte fokus på de andre tiltag, de i Odder laver i Sundhedsstyrelsens projekt, Fælles om Ungelivet.

- Borgerforslaget er faktisk blevet en god dialogstarter blandt forældrene i Odder. Vi har i det hele taget fået skabt en langt bedre dialog, fordi vi har brugt tilgængelige data, og det har flyttet dialogen fra at være sporadisk til at være mere tydelig om, hvad der virker i forhold til unge, siger Anja Brix Winkler.

- Det største for mig i at beskæftige mig med sagen, det har været, at unge formoder, at det er en forventning, at de drikker alkohol. Hvem er det, der forventer dét, spørger jeg. Det har været den største overraskelse og væsentligt for, hvad vi så også gør ved at ændre den kultur og de forventninger.

Hun har selv mærket alkoholens negative konsekvenser i nære relationer, bla.  mistede hun sin far alt for tidligt, som følge af et alkoholforbrug

- Min datter på 15 år kan snart købe alkohol. Hun synes måske, at det er lidt træls, at jeg er gået ind i det her arbejde, men hun er også stolt.