Tag stilling - alkohol i foreningslivet

På baggrund af ny rapport giver Alkohol & Samfund kommuner tre klare anbefalinger om at hjælpe idrætsforeningerne med at sikre kendskab til alkoholpolitikker, hvor børn og unge færdes.

En rundspørge fra Alkohol & Samfund viser, at halvdelen af 106 adspurgte idrætsforeningers ledelse/bestyrelse svarer, at foreningen ikke har en alkoholpolitik. Cirka halvdelen har en politik, men det er kun hver femte, der svarer, at politikken er nedskrevet. 

- Der kan være stor udskiftning i idrætsforeningerne, og der kommer løbende nye medlemmer, nye forældre og nye frivillige ind i foreningen. Derfor er en nedskrevet alkoholpolitik en god begyndelse, og så skal den selvfølgelig ikke blot være et skrivebordspapir men blive kendt af trænere, forældre og medlemmer i foreningen, så man har taget stilling til alkohol, hvor børn og unge færdes. Derfor håber vi, at kommunerne vil tage dialogen med idrætsforeningerne, siger Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund. 

De tre anbefalinger til kommunerne er: 

  • Støt foreninger i arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme. 

  • Skab dialog og bidrag med sparring i foreningers arbejde med klare regler om alkohol. 

  • Skab fælles holdning til alkohol på tværs af kommunens foreningsliv. 

Kun 26 procent af de adspurgte 96 trænere i undersøgelsen svarer, at foreningen har klare regler for alkohol. Men 20 procent af trænerne kan ikke huske reglerne og 45 procent ved det ikke. 

Rapporten ”Tag stilling til alkohol i foreningslivet” viser samtidig, at 1 pct. af trænerne har drukket alkohol med unge, mens 13 procent af unge i alderen 13-17 år har svaret, at de har drukket alkohol med deres træner. 

Foreningsliv
Nyhed
Alkohol & Samfund har undersøgt alkoholkulturen i det danske foreningsliv. I en rundspørge svarer halvdelen af foreningernes bestyrelser, at de ikke har en alkoholpolitik og ud af dem, der har en politik, er den kun nedskrevet i hver femte forening. En nedskrevet alkoholpolitik er vigtig for at synliggøre over for forældre, trænere og unge mennesker, hvordan børn og unge kan færdes i idrætslivet uden at sport og alkohol bliver kædet sammen, mener Alkohol & Samfund.