Alle kan få hjælp til at drikke mindre

Du kan få rådgivende samtaler om alkohol uanset, hvor meget du drikker. Hvis du oplever, at alkohol fylder for meget og har en negativ påvirkning på dit liv, er der hjælp at hente.

Nogle mennesker synes, det er problematisk, at de drikker et glas rødvin om onsdagen og for andre kan en problematik være, at de har svært ved at stoppe med at drikke til fester eller drikker for meget hver weekend.

Derfor bliver et sundhedstilbud i kommunen tilrettelagt til den enkelte og tager udgangspunkt i ens egen personlige målsætning. Om målet skal være at leve et liv uden alkohol eller blot at skære ned, er op til en selv.

Det kan være personer, der drikker fem genstande om ugen, men stadig oplever det som et problem, fordi det ikke er noget, de ønsker. Det handler ikke altid om mængden, men i højere grad om hvilke konsekvenser, alkoholen medfører i ens liv.

Forskellige grunde til at drikke mindre 

Der kan være mange grunde til, at alkoholforbruget eskaleret, og at man derfor ønsker hjælp til at ændre vaner.  

Mange behandlere og sundhedsmedarbejdere oplever, at personer søger hjælp, fordi de er begyndt at bruge alkohol til at dulme følelser, som for eksempel sorg, stress og ensomhed. For andre kan årsagen til at søge hjælp være, at de drikker meget på én gang og har oplevelser med blackouts, hvor deres oplevelser giver moralske tømmermænd dagen efter. 

Ønsket om at ændre alkoholvaner kan på den måde komme ud fra egen motivation til at komme tilbage til et mere balanceret og hensigtsmæssigt forhold til alkohol, der ikke påvirker dagligdagen eller relationer negativt. 

Et tilbud som alle kan bruge 

Alle mennesker kan rammes af, at alkoholen tager overhånd. Sundhedsmedarbejder Heidi Schnoor Rokkjær fra Folkesundhed Aarhus i Aarhus Kommune rådgiver for eksempel både unge, voksne og ældre, som alle er i forskellige livsfaser. 

Fælles for dem, der søger hjælp, er, at de ofte har gjort sig mange tanker inden forløbet startes op. Derfor er de meget motiverede for at ændre deres vaner. 

Hjælp uden løftet pegefinger 

Når borgere starter i et rådgivningsforløb med henblik på at ændre alkoholvaner forventer nogle, at de bliver mødt af en løftet pegefinger og at de skal stoppe helt med at drikke. Men det er langt fra tilfældet. De bliver ofte overrasket over, at det ikke er tilfældet  

- De skriver tilbage, at de er mødt uden fordomme og der hvor de er. Det er det vigtige for dem. At blive mødt med respekt i forhold til den problematik de kommer med. Uanset hvad. Det er ikke deres forventning, men noget de siger bagefter, fortæller Heidi. 

De fleste opsøger et sundhedstilbud med en forventning om, at der skal ske en ændring. Men mange bliver også overrasket over, at den reelle forandring ikke sker i samtalen med sundhedsmedarbejderen. Det er en selv, der skal lave forandringen. 

Sundhedsmedarbejderen vil rådgive og understøtte dig i processen. Mens det er en selv, der må afprøve værktøjerne fra samtalerne i praksis og sammen med rådgiveren tilpasse værktøjerne løbende, så man sammen finder frem til det rigtige for ens vaneændring.